Verkoop van honden en katten: wat is het garantiecertificaat?

Volgens de eerste paragraaf van artikel 30 van het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 houdende de erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren wordt de koper een garantiecertificaat overhandigd. De volledige tekst van de eerste paragraaf van artikel 30 van het zogenaamde “kennelbesluit” gaat als volgt: “De verantwoordelijke van de kwekerij of handelszaak geeft bij de verkoop van een hond of een kat een waarborg over de gezondheid van het dier. Daartoe overhandigt hij de koper een behoorlijk ingevuld garantiecertificaat dat overeenstemt met het model in bijlage XI. Een exemplaar van dit certificaat wordt gedurende zes maanden door de verkoper bewaard. Dit exemplaar wordt ter beschikking gehouden van de controlerende overheid.”

Wat houdt dit juist in? In het garantiecertificaat worden de rechten van de koper van een hond of kat opgesomd. Zo wordt onder andere bepaald dat de koper steeds het recht heeft de verkoper het moederdier te laten zien. Ook bepaalt het garantiecertificaat, en dat is nogal logisch gezien de naam, dat er een garantie wordt verleend op de gezondheid van de verkochte hond of kat.

Het is een belangrijk document dat de rechten van de koper beschermt en duidelijkheid schept over de garanties. De volgende kwekers dienen een garantiecertificaat af te geven: hobbykweker (waarbij er maximaal 5 nesten van honden of katten van maximaal 3 verschillende rassen of kruisingen worden gekweekt), beroepkweker (waarbij er meer dan 5 nesten van honden of katten van meer dan 3 verschillende rassen of kruisingen worden gekweekt) en kweker-handelaars (wanneer de nesten uit andere kwekerijen dan de zijne of de hare verhandeld worden). Dit certificaat dient onder andere informatie te bevatten over de identiteit van het dier, de verkoper en de koper, evenals details over de garantievooraarden en biedt:

  • Bewijskracht bij een eventueel geschil.

  • Duidelijkheid over de garantievoorwaarden.

  • Informatie die kan worden gebruikt bij juridische of verzekeringskwesties.

    Bij de aankoop controleert de koper best:

  • of hij of zij de versie heeft meegekregen die geldig is vanaf 21/04/2019 in het Vlaams Gewest

  • of er geen wijzigingen in de tekst zijn aangebracht wat in strijd is met artikel 1649quinquies van het Burgerlijk Wetboek. Dit zou ook in strijd zijn met artikel 30 van het K.B. van 27 april 2007.

  • of het volgnummer bovenaan is ingevuld, zo niet is dit een inbreuk op artikel 30, §1, zin 2 van het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 hetwelk stelt: “Daartoe overhandigt hij de koper van een behoorlijk ingevuld garantiecertificaat dat overeenstemt met het model in bijlage XI. Op fiscaal vlak is het niet zonder reden dat het volgnummer niet wordt ingevuld. Immers, het betreft een boekhoudkundig document waaruit moet blijken hoeveel puppy’s er verkocht zijn. Indien het volgnummer niet is ingevuld, is de kans reëel dat de verkoper in kwestie bepaalde inkomsten niet aangeeft. Gelet op de gemiddelde verkoopprijs van een rashond rond de 1250 euro (exclusief BTW), is duidelijk dat er een aanzinelijk risico is dat belangrijke belastingsinkomsten (directe en indirecte belastingen) ontdoken worden

  • of de beschrijving van het dier op het garantiecertificaat overeenkomt met de gegevens in het EU-gezelschapsdierenpaspoort (chipnummer, ras, geslacht, geboortedatum, inentingsdatum, …)

  • of er geen extra registratiekosten werden aangerekend omdat deze al in de prijs op het certificaat zijn inbegrepen.

Omwille van controleredenen moet het certificaat ook voorzien zijn van een volgnummer. Daarnaast dient het chipnummer, het ras en de geboortedatum van de verkochte hond of kat te worden ingevuld.

Door middel van verzoekschriften die op 9 en 11 juni 2019 werden ingediend werd het zogenaamde “nieuwe” Vlaamse garantiecertificaat aangevallen voor de Raad van State door de VZW Animaux Zoo (“ani-zoo”) en de vzw Andibel. Zonder succes: in een arrest van 8 juni 2020 werden de vernietigingsberoepen verworpen (arrestnummer: 247.721). In een volgende blogpost wordt dit arrest besproken.

Samengevat: het garantiecertificaat is verplicht en is van toepassing op de verkoop van honden en katten door erkende honden- en kattenkwekers aan consumenten. Het garantiecertificaat vermeldt dat de garantietermijn twee jaar bedraagt. Tussen particulieren onderling is er geen certificaat nodig en zijn enkel de algemene kooprechtelijke regels over verborgen gebreken van toepassing.

Volgende
Volgende

Alles wat u altijd al wilde weten over de foksteekkaart (ook gekend als de worpfiche)