Alles wat u altijd al wilde weten over de foksteekkaart (ook gekend als de worpfiche)

U haalt uw hond of kat bij een erkende dierenkwekerij, hoe vindt u alle relevante gegevens en achtergrond m.b.t. uw toekomstig huisdier? Binnen de context van erkende dierenkwekerijen werd op 27 april 2007 een Koninklijk Besluit houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de verhandeling inzake de verhandeling van dieren uitgevaardigd die de erkende kwekers verplicht een foksteekkaart of een worpfiche te hanteren. Artikel 18, paragraaf 2 preciseert dat de verantwoordelijke van elke worp (in het Frans: une portée) een foksteekkaart (une fiche d’élevage) hoort bij te houden. Dit is voorts een administratieve tool die onderworpen is aan mogelijke controle door de Vlaamse inspectie dierenwelzijn. Dit is dubbel maatschappelijk voordelig, aangezien dit voldoende transparantie biedt naar de koper en omdat het overheidstoezicht bevorderd wordt.

Per worp bestaat er een fiche dat de verplichte volgende elementen bevat, bij te houden door de kweker: de worpdatum, het chipnummer van de jongen en het moeder- en vaderdier, het aantal geboren en gespeende jongen en de datum van vertrek, gecombineerd met de gegevens van de koper. De worpfiche moet minstens 2 jaar na het vertrek van het moederdier bewaard worden.

De bijgevoegde foto is een ets van C. Lewis, geïnspireerd door E.H. Landsheer. De ets werd gepubliceerd in 1873 te Londen.

A bitch licking its puppies while they are feeding on her. Etching by C. Lewis after E. H. Landseer. | Wellcome Collection

Vorige
Vorige

Verkoop van honden en katten: wat is het garantiecertificaat?

Volgende
Volgende

Een administratieve boete wegens de import van Spaanse (?) puppy’s zonder rabiësvaccinatie